Bokstherapie of systemisch boksen?

Bokstherapie of systemisch boksen?

Is er verschil tussen bokstherapie en systemisch boksen?

Systemisch boksen leent veel methodieken uit de bokstherapie. Bokstherapie, ontwikkeld door Marcel Amstelveen, is een lichaamsgerichte en ervaringsgerichte vorm van therapie. De kracht zit hem erin dat je in beweging komt en kunt gaan reflecteren op je fysieke ervaringen als het gaat om een bepaald thema. Vervolgens kun je de kennis en inzichten die je hebt opgedaan ook gaan oefenen, waarbij je de koppeling maakt naar de praktijk en de vragen en de thema’s waar je mee zit.

Het verschil ontstaat dat we bij systemisch boksen ook af kunnen wijken van de vorm van het boksen, en waar nodig verder kunnen gaan met systemisch werk, wat er in de praktijk vaak uitziet als het opstellen van de vraag in ruimte. Hierbij maak je verschillende elementen uit je vraag zichtbaar door ze te koppelen aan een object of een persoon (representant). Een object is in het opstellingswerk vaak een vloeranker of stoel. Een representant is een persoon die tijdelijk in een sessie een persoon, gebeurtenis of een abstractie verbeeld, zoals een familielid, een heftige gebeurtenis of een onderwerp zoals een ‘doel’ . Door deze onderwerpen zichtbaar te maken, kan de dynamiek die er is van het onbewuste naar het bewuste worden gebracht.
Deze opstelling kan geïntegreerd worden in het boksen, maar ook apart behandeld worden.

Ook als ik niet concreet met een opstelling bezig ben, houdt ik de systemische wetten en dynamieken altijd in mijn achterhoofd om te kunnen begrijpen welke dynamieken er spelen en hoe ik gebruik van kan maken tijdens een sessie.

Ten slotte ben je als je aan het werk bent als coach, trainer of therapeut, eigenlijk altijd systemisch aan het werk. Als zal je dat misschien niet altijd doorhebben of werk je er niet bewust mee. De trainer of coach representeert namelijk altijd wel iets voor degene met de onderzoeksvraag, zoals een vader of een moeder, of een andere autoriteit. Dit noemen we ook wel de tegenoverdracht (klik hier voor een artikel over overdracht en tegenoverdracht). Een goede coach of therapeut is zich hier bewust van en zorgt ervoor dat hij of zij niet in dienst genomen wordt voor deze representatie en kan er ook gebruik van maken in dienst van de cliënt.

Steeds meer coaches en therapeuten die zich hebben bekwaamd in bokstherapie of bokscoaching volgen een opleiding systemisch werk en opstelling, omdat ze de kracht van de combinatie van het lichamelijke en systemisch zien.


Heb je interesse gekregen in een sessie systemisch boksen? Klik hier om een afspraak te maken of neem contact op als je vragen hebt.

maak een opmerking

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare